Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Ciasta i Desery » Masa kokosowa - przepis, Jak zrobić masę kokosową do ciasta

Jak zrobić masę kokosową do ciasta?

Informacje o poradzie

KatarzynaKatarzyna

autor porady:
Katarzyna Wyka

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2011-09-23 13:53:03

wyświetleń: 7438

Słowa kluczowe

zobacz również

Ciasta: kruche, francuskie czy ucierane, na pewno wzbogacą się o jakże prostą w wykonaniu, słodką i sycącą masę kokosową!

Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników. Jej sekret tkwi w prostocie i jakości potrzebnych produktów.

 

Wykonanie:

masa kokosowa Fot. sxc.hu

Będzie potrzebne:

2 szklanki tłustego mleka,
250 g wiórków kokosowych,
3 łyżeczki żelatyny,
1 szklanka cukru,
250g masła.

Uwaga:

Uwaga, krem dość szybko się ścina, więc nie możesz zwlekać z nałożeniem go na tort.
  • 1

    Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody.

  • 2

    Wiórki kokosowe zaparz wrzącym mlekiem, wymieszaj dokładnie i ostudź.

  • 3

    Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj wiórki z mlekiem i nadal starannie ucieraj, stopniowo dodając żelatynę.


Jak upiec makowiec? Najważniejsze zasady!
Niebo w gębie - przepis na ciasto
Masz ochotę na kawę i sernik? Sprawdź nasz przepis na sernik kawowy!
Blok waniliowy - przeczytaj jak go zrobić! Przepis!
Wielkanocne wypieki - mazurek czekoladowy
Jak zrobić babeczki owocowe?
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.