Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Ciasta i Desery » Jak zrobić lukier?, Przepis na lukier - polewa do ciast

Jak zrobić lukier?

Informacje o poradzie

JolantaJolanta

autor porady:
Jolanta Chabik

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2010-09-16 09:22:14

wyświetleń: 67110

Słowa kluczowe

zobacz również

Co to jest lukier? Nic innego jak polewa z cukru. Może być w różnych kolorach, może mieć smak różnych owoców. Klei się do palców, a i tak uwielbiamy pączki z lukrem, pierniczki, ciasta. Oczywiście, dzisiaj nie ma już problemu z kupnem gotowego lukru, który ogrzewamy i w ciągu 10 minut możemy polewać nim nasze wypieki. Taki lukier to jednak zdecydowanie nie to samo, co domowy wyrób, którym możemy się cieszyć jakbyśmy mieli znów 5 lat.

Do zrobienia lukru w domu nie potrzeba wiele – wystarczy cukier, najlepiej cukier puder – dowolna ilość, w zależności od potrzebnej ilości lukru. Na szklankę cukru używamy 2-3 łyżki wody lub soku z cytryny, oczywiście świeżo wyciśniętego (2-3 łyżki soku uzyskamy z jednej średniej cytryny).

Wystarczy w garnuszku wymieszać cukier z wodą bądź sokiem, szybko i dokładnie. Jeśli lukier jest zbyt gęsty – dolewamy wody, jeśli zbyt rzadki – dosypujemy cukru. Gotowe. Teraz trzeba szybko oblać wypieki, do których potrzebujemy lukru, bo zastyga naprawdę szybko.

Nic prostszego. Szybko, tanio, po co w takim razie kupować gotowe? Do lukru możemy dodać różnych barwników spożywczych, dzięki czemu uzyskamy lukier we wszystkich kolorach tęczy. Barwniki są dostępne w każdym właściwie odcieniu, nie ma problemu z kupnem nawet tak dziwnych i rzadko używanych w gastronomii kolorów, jak czarny czy szary.


Jak zrobić tartę z truskawkami?
Jak zrobić krem brulee?
Jak upiec kruche ciasto z gruszkami? To proste!
Jadłeś kiedyś skubańca? Upiecz go według naszego przepisu!
Jabłecznik owsiany – przepis
Jak zrobić słodką masę krówkową do ciasta?
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.