Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Ciasta i Desery » Kremówka papieska - przepis, Jak zrobić kremówki papieskie

Jak zrobić kremówki papieskie?

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-09-15 09:48:46

wyświetleń: 114389

Słowa kluczowe

zobacz również

Kariera kremówki zwanej papieską rozpoczęła się 16 czerwca 1999 roku, kiedy to papież Jan Paweł II wspomniał w czasie spotkania z mieszkańcami Wadowic o tym, jak w młodości chodził do cukierni właśnie na kremówki.

Ciasto doczekało się nie tylko swojego miejsca wśród wypieków proponowanych przez różne firmy cukiernicze, ale także niemal ogólnopolskiej dyskusji, której nikt jeszcze nie zdołał zakończyć. Okazało się bowiem, że to co w niektórych regionach kraju nazywa się kremówka, w innych uchodzi za tzw. napoleonkę. Co prawda zwolennicy kremówki sugerują wyraźne różnice między owymi ciastkami, ale nikt tak naprawdę nie podjął się zbadania problemu i udowodnienia racji którejś ze stron.

Tak czy inaczej ciastko zwane kremówką charakteryzuje się dobrze wypieczonym spodem i blatem wykonanego z ciasta francuskiego, przełożonego delikatnym, rozpływającym się w ustach kremem.

Będzie potrzebne:

będzie potrzebne:
uproszczone ciasto francuskie:
500 g mąki
1 łyżeczka soli
250 ml lodowatej wody
500 g bardzo zimnego masła

krem:
5 żółtek
1 kostka miękkiego masła
2 łyżki śmietankowego budyniu
1 szklanka mleka
¾ szklanki cukru
250 ml słodkiej śmietany 30 lub 36%
2 śnieżki

Kremówki, zgodnie z tradycją, szczególnie jeżeli mowa o kremówkach papieskich, robione są na bazie ciasta francuskiego. Do jego wykonania będą potrzebne:

30 dag mąki
30 dag masła
1 całe jajko
1 łyżka octu
2 łyżki wody


Wszystkie te składniki należy połączyć ze sobą i wyrobić z nich elastyczne, nieklejące się do rąk, ciasto. Powinno się odstawić je na kilka godzin do lodówki, aby dobrze się schłodziło. Najlepiej, aby była to cała noc. Po wyjęciu ciasta z lodówki trzeba je rozwałkować, prowadząc wałek tylko w jedną stronę. Ciasto w czasie wałkowania trzeba lekko posmarować masłem i posypać niewielką ilością mąki. Wałkujemy tak długo, aż powstanie duży prostokąt, składamy go dwa razy i nadal wałkujemy, ponownie tylko w jedną stronę.

Ciasto należy podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować do rozmiarów blachy i piec osobno w temperaturze 180 stopni, aż uzyska złoty, rumiany kolor.

Przygotowanie masy do ciasta rozpoczyna się od utarcia ze zwykłym cukrem i cukrem waniliowym żółtek. Następnie należy dodać do nich szklankę mleka i wszystko dokładnie wymieszać. Nieustannie energicznie mieszając, całość gotować przez około 4 minut na niewielkim ogniu, aby nie przypalić. Kiedy masa wystygnie, należy ją wystudzić i dodać do niej lekko podgrzane, miękkie masło, utrzeć je z całą masą.

Kiedy obie części ciasta francuskiego wystygną, na jedną z nich nakładamy masę do kremówek, zaś drugą połową nakrywamy i wstawiamy do lodówki kilka godzin, aby było mocno schłodzone. Podajemy pokrojone na niezbyt duże kwadraty i posypane cukrem pudrem.


Jak zrobić sorbet bananowy?
Jak zrobić gruszki w winie?
Jak przyrządzić smaczny dodatek do mięs? - Przepis na dżem żurawinowy
Przepis na sypaną szarlotkę!
Jak upiec ciasto z czereśniami?
Jak zrobić babeczki owocowe?
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.