Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Ciasta i Desery » Chałwa - przepis, Jak zrobić chałwę

Jak zrobić chałwę?

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-10-05 14:08:08

wyświetleń: 24706

Słowa kluczowe

zobacz również

Chałwa to tradycyjny wyrób cukierniczy pochodzenia indyjskiego. Jego podstawę stanowią zmiażdżone nasiona oleiste, najczęściej sezam, mak, orzechy czy nasiona słonecznika. Ponadto do chałwy dodawane są różnego rodzaju aromaty i bakalie.

Cały sekret chałwy tkwi w jej cennych właściwościach. Zawarte w niej witaminy A, T, E oraz witaminy z grupy B odpowiedzialne są za odpowiedni stan naszej skóry, włosów i paznokci, usprawniają funkcjonowanie systemu nerwowego i mięśniowego, wspomagają pamięć oraz wpływają pozytywnie na krzepliwość krwi. Ponadto w chałwie zawarty jest kwas linolowy obniżający poziom cholesterolu, zmniejszający również ryzyko wystąpienia chorób serca. Chałwa zawiera duże ilości protein, wapnia i magnezu.

Choć może wydawać się to skomplikowane, chałwę można samodzielnie przygotować w domu. Do jej wykonania

Będzie potrzebne:

1,5 szkl. cukru,
2 szkl. wody,
pół kostki masła,
1 szkl. kaszy manny,
migdały i orzechy.

Do niedużego rondelka należy wlać wodę, wsypać do niej cukier, dokładnie wymieszać i na niewielkim ogniu gotować nieustannie mieszając, aż z obu tych składników powstanie syrop o stosunkowo gęstej konsystencji.

W tym czasie na patelni należy rozpuścić na niewielkim ogniu masło, wsypać do niego kaszę mannę i smażyć ją nieustannie mieszając do momentu, aż uzyska złoto-żółty kolor.  Wtedy do kaszy należy wlać wciąż gorący syrop cukrowy i bardzo dokładnie wymieszać. Tak powstałą masę należy jeszcze przez chwilę podgrzewać, aby cukier nadal był płynny, a następnie przelać całość do przygotowanego wcześniej, niedużego naczynia żaroodpornego, rozgrzać piekarnik do 120-130 st. C, wstawić do niego naczynie z masą i przez maksymalnie 15 minut zapiekać całość. Ma to na celu przede wszystkim doprowadzenie do stanu, kiedy kasza manna wchłonie cały syrop cukrowy.    

Po wyjęciu masy z piekarnika należy przygotować kilka niewielkich miseczek, masę z kaszy i cukru wyłożyć do każdej po trochu, dokładnie ją ugnieść, udekorować cynamonem, migdałami lub orzechami włoskimi i podawać.


Przepis na pyszne drożdżówki z jabłkami!
Jak zrobić mus czekoladowy?
Jak upiec sernik z brzoskwiniami?
Jak zrobić White Forest Cake?
Piernik? A może krajanka piernikowa? Przepis!
Jak zrobić czekoladę w domu?
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.