Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Ciasta i Desery » Bita śmietana - przepis, Jak zrobić bitą śmietanę

Jak zrobić bitą śmietanę?

Informacje o poradzie

JolantaJolanta

autor porady:
Jolanta Chabik

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2010-09-20 14:00:37

wyświetleń: 36681

Słowa kluczowe

zobacz również

Bita śmietana jest najlepszym dodatkiem do wszystkich deserów. Pasuje do lodów, do ciast, do owoców, do bakalii, do kaw, naprawdę długo by wymieniać. W dodatku lubią ją wszyscy – od najmłodszych lat. Wiele osób jest w stanie jeść bitą śmietanę nawet samą! A wielu z pozostałych zamawia w kawiarniach i cukierniach ciasta i kawy właśnie ze względu na dużą ilość bitej śmietany.

Oczywiście można iść na łatwiznę i kupić bitą śmietanę w spray'u, gotową zawsze kiedy jej potrzebujemy. Taką śmietanę wkładamy do lodówki. Ma ona jednak swoje wady – szybko się psuje i jest droga. Innym sposbem jest kupowanie bitej śmietany w proszku – łatwa w przygotowaniu, łatwa w przechowywaniu. Niestety i ta nie jest najlepsza – zależnie od firmy albo jest za słodka, albo odwrotnie – za mało słodka.

Najlepsza jest bita śmiatana zrobiona z normalnej śmietany. Do tego potrzebujemy gęstą śmietanę, słodką. Na każde pół litra użyjmy 3 łyżeczek cukru i łyżeczki cukru wanioliowego. Wystarczy to razem zmiksować. Trzeba robić to dość długo, a sparwdzenie czy śmietana jest gotowa, jest ryzykowne – należy przekręcic miskę, w której robimy śmietanę do góry dnem – jest gotowa, kiedy jest tak sztywna, że nie kapie i nie wylatuje. Śmietanę, aby dobrze się ubiła musimy wcześniej trzymać w lodówce, dobrze jest też schłodzić miskę, w której będziemy ją robić. Oczywiście, po zrobieniu nadal przechowujemy śmietanę w lodówce.

Jeśli jest za mało słodka możemy użyc więcej cukru.

Uwaga:

Jeszcze innym, prostszym sposobem jest kupno śmietany nie od tzw. baby tylko w supermarkecie. Kupmy śmietanę 30%, przeznaczoną do ubijania. Takiej śmietany już nie dosładzamy, przelewamy ją do schłodzonej miski i ubijamy mikserem lub trzepaczką do jajek (energicznie!). Także przechowujemy w lodówce.

Jak zrobić crumble brzoskwiniowy?
Babka piaskowa - ciasto nie tylko na świąteczny stół
Przepis na popękane ciasteczka czekoladowe
Przepis na ciasto marchewkowe
Jak zrobić ciasto drożdżowe z jagodami?
Jak upiec sernik z brzoskwiniami?
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.