Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Ciasta i Desery » Bita śmietana - przepis, Jak zrobić bitą śmietanę

Jak zrobić bitą śmietanę?

Bita śmietana jest najlepszym dodatkiem do wszystkich deserów. Pasuje do lodów, do ciast, do owoców, do bakalii, do kaw, naprawdę długo by wymieniać. W dodatku lubią ją wszyscy – od najmłodszych lat. Wiele osób jest w stanie jeść bitą śmietanę nawet samą! A wielu z pozostałych zamawia w kawiarniach i cukierniach ciasta i kawy właśnie ze względu na dużą ilość bitej śmietany.

Oczywiście można iść na łatwiznę i kupić bitą śmietanę w spray'u, gotową zawsze kiedy jej potrzebujemy. Taką śmietanę wkładamy do lodówki. Ma ona jednak swoje wady – szybko się psuje i jest droga. Innym sposbem jest kupowanie bitej śmietany w proszku – łatwa w przygotowaniu, łatwa w przechowywaniu. Niestety i ta nie jest najlepsza – zależnie od firmy albo jest za słodka, albo odwrotnie – za mało słodka.

Najlepsza jest bita śmiatana zrobiona z normalnej śmietany. Do tego potrzebujemy gęstą śmietanę, słodką. Na każde pół litra użyjmy 3 łyżeczek cukru i łyżeczki cukru wanioliowego. Wystarczy to razem zmiksować. Trzeba robić to dość długo, a sparwdzenie czy śmietana jest gotowa, jest ryzykowne – należy przekręcic miskę, w której robimy śmietanę do góry dnem – jest gotowa, kiedy jest tak sztywna, że nie kapie i nie wylatuje. Śmietanę, aby dobrze się ubiła musimy wcześniej trzymać w lodówce, dobrze jest też schłodzić miskę, w której będziemy ją robić. Oczywiście, po zrobieniu nadal przechowujemy śmietanę w lodówce.

Jeśli jest za mało słodka możemy użyc więcej cukru.

Uwaga:

Jeszcze innym, prostszym sposobem jest kupno śmietany nie od tzw. baby tylko w supermarkecie. Kupmy śmietanę 30%, przeznaczoną do ubijania. Takiej śmietany już nie dosładzamy, przelewamy ją do schłodzonej miski i ubijamy mikserem lub trzepaczką do jajek (energicznie!). Także przechowujemy w lodówce.

Podobne porady:


4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.