Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Ciasta i Desery » Szarlotka z kisielem - przepis , Jak upiec szarlotkę z kisielem

Jak upiec szarlotkę z kisielem

Informacje o poradzie

JolantaJolanta

autor porady:
Jolanta Chabik

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2010-09-24 10:42:39

wyświetleń: 5322

Słowa kluczowe

zobacz również

Na szarlotkę, jak wiadomo, jest tyle przepisów, co pań domu. Dziś kolejny z nich – taki, którego jeszcze nie było – na szarlotkę z pianą i kisielem. Niewiele się różni od klasycznej, ale na pewno jest bardziej puszysta i nieco słodsza. No i jest z ucieranym ciastem.

Zaczynamy od przygotowania jabłek, bo z nimi jest najwięcej pracy – trzeba je obrac i pokroić w plasterki. Jajka musimy podzielić – osobno żółtka, osobno białka. Żółtka ucieramy z połową szklanki cukru i masłem. Potem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części w stosunku 2/3 do 1/3. Mniejszą część wkładamy do lodówki lub nawet zamrażarki.

W dużej misce ubijamy pianę z białek. Do niej wsypujemy resztę cukru – szklankę (można oczywiście dać mniej – ciasto będzie mniej słodkie) i kisiel. Gdy wszystko jest gotowe, a piana mocna i sztywna układamy ciasto. Wałkujemy ciasto i układamy je w formie, w której będziemy piekli. Na nim układamy jabłka, możemy je lekko obsypać cynamonem, bo jabłka z cynamonem bardzo lubią się wzajemnie i zawsze świetnie razem smakują. Na jabłka wykładamy pianę. Ostrożnie, by nie straciła na jakości. Teraz wyciągamy z lodówki resztę ciasta i ucieramy na pianę – będzie to kruszonka – szczyt szarlotki. Można pokruszyć do niej trochę krojonych orzechów – to świetny dodatek, podobnie jak cynamon.

Ciasto pieczemy 45 minut w 180 – 200 stopniach. Musi się ładnie zarumienić.

Będzie potrzebne:

Będą nam do niej potrzebne 3 szklanki mąki, kostka masła, 1,5 szklanki cukru, 5 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowanie cukru waniliowego, kisiel (żółty – cytrynowy, brzoskwiniowy) i oczywiście jabłka – najlepiej winne, twarde.

Przepis na ciasto z miodem - miodownik
Muffinki truskawkowe z kruszonką
Jak upiec sernik czekoladowy? Zobacz przepis!
Jak zrobić napoleonki?
Jak upiec sernik bez użycia sera? Przeczytaj!
Jak upiec ciasto czekoladowe z bananami? Przepis!
0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.