Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Ciasta i Desery » Przepis na pralinki, Jak zrobić pralinki

Czekoladowe, pyszne, eleganckie... - przepis na pralinki

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-11-22 13:10:16

wyświetleń: 6831

Słowa kluczowe

zobacz również

Doskonałym dodatkiem do kawy i herbaty, a także wspaniałym uzupełnieniem każdej uroczystości są wykonywane samodzielnie pralinki. Są one wyjątkowo słodkie, smaczne i bardzo łatwe do samodzielnego wykonania w domu.

Do wykonania pralinek czekoladowych należy przygotować:

1 tabliczkę gorzkiej czekolady, 
1/3  szklanki mleka,
laskę wanilii,
30 g masła,
pół szklanki cukru pudru,
4 łyżki prawdziwego kakao
cukier puder i kakao do obtoczenia pralinek

Do niedużego rondelka należy wlać mleko, wsypać wydobyte ze środka laski wanilii nasionka, dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i wszystko to postawić na niewielki ogień cały czas mieszając. Połączone ze sobą składniki podgrzewać tak długo, aż czekolada całkowicie się rozpuści, a wszystkie składniki uzyskają gładką, jednolitą konsystencję. Tak gotową czekoladową masę odstawiamy do wystygnięcia. Dopiero wówczas do całości dodajemy masło, cukier oraz kakao, bardzo dokładnie ucieramy, aby cukier nie był wyczuwalny między zębami. Gotową masę należy wstawić do lodówki na około pół godziny, aby całość dobrze się ochłodziła i nieco stwardniała.

Po upływie 30 minut masę na pralinki należy wyjąć z lodówki, ręce maczać w wodzie i formować z masy średniej wielkości kształtne kuleczki wielkości orzechów włoskich. Połowę pralinek należy od razu obtaczać w kakao, połowę zaś w cukrze pudrze. Czynności te należy wykonywać szybko i sprawnie, aby masa się zbytnio nie rozgrzała i  nie zaczęła rozpływać w rękach. Gotowe pralinki należy włożyć do lodówki i pozostawić w niej tak długo, aż będą twarde.

Trochę inny, ale równie ciekawy przepis na pralinki – czekoladowe z miętą – podaje, aby przygotować:

4 łyżki roślinnego masła,
45 dag cukru kryształ,
3 łyżki śmietany kremówki,
1 łyżeczkę miętowego likieru,
1 tabliczkę białej czekolady,
1 tabliczkę gorzkiej czekolady
2 łyżki stopionego i schłodzonego masła

Cukier należy podzielić na dwie porcje. Jedną z nich należy wsypać do miski, dodać do niej masło, śmietanę kremówkę i dokładnie utrzeć, aby cukier nie zgrzytał między zębami. Wtedy należy dodać odsypaną na początku porcję cukru, likier miętowy i nadal ucierać, aż całość uzyska gładką, jednolitą masę. Następnie należy umieścić ją w lodówce na około pół godziny. Po tym czasie z masy należy formować kształtne, niezbyt duże kuleczki i ponownie odłożyć do lodówki.

W rondelku należy rozkruszyć połowę gorzkiej czekolady, dodać do niej 1 łyżkę rozpuszczonego masła, rondelek ustawić na małym ogniu i ogrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści.

Pralinki należy wyjąć z lodówki, nabijać je na wykałaczki i połowę maczać w ciemnej czekoladzie. Następnie układać na pergaminie i odstawić do lodówki, aby czekolada stężała. W oddzielnym rondelku należy rozpuścić białą czekoladę z dodatkiem 1 łyżki masła. Kiedy czekolada zupełnie się rozpuści należy maczać w niej pralinki z drugiej, jeszcze nie udekorowanej strony i ponownie odłożyć na pergamin, a następnie do lodówki do wystygnięcia. Przed podaniem pralinki należy zdjąć z wykałaczek.


Jak upiec makowiec? Najważniejsze zasady!
Jak zrobić pyszny chleb esseński?
Prosty przepis na domowe lody
Przepis na ciasto lodowiec - spróbuj jakie to proste!
Przepis na ciasto na pizzę bez drożdży
Jak zrobić tiramisu?
5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.