Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Ciasta i Desery » Rogaliki francuskie, croissant, Jak zrobić francuskie rogaliki

A może croissants? Jak zrobić francuskie rogaliki?

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-10-22 11:38:20

wyświetleń: 16157

Słowa kluczowe

zobacz również

Croissanty to tradycyjne francuskie rogaliki śniadaniowe, najczęściej z marmoladą lub dżemem. Ich cechą charakterystyczną jest to, że są kruche z zewnątrz, bardzo puszyste w środku i jak przystało na francuskie rogaliki są bardzo aromatyczne, o lekko maślanym smaku. Sposobów na ich wykonanie jest bardzo dużo. Wybór polega głównie na tym, czy wykonująca je osoba jest cierpliwa, ambitna i ciasto na rogaliki chce zagnieść sama, czy też raczej mamy do czynienia z sytuacją awaryjną, kiedy rogaliki chcemy wykonać szybko i nie możemy poświecić im zbyt dużo czasu.

Pierwszy z przepisów na francuskie rogaliki pozwala na ich wykonanie samodzielnie, łącznie z ciastem. Do tego potrzebne jest:

Będzie potrzebne:

200 gram masła,
250 gram mąki,
szczypta soli,
półtorej łyżki octu,
5 łyżek zimnej wody,
1 jajko

Mąkę należy lekko posolić, wysypać ją na stolnicę i zrobić w jej środku niewielki dołek. Włożyć do niego pokrojone, utrzymane w temperaturze pokojowej masło. Wodą rozcieńczyć ocet i stopniowo dodawać do mąki wyrabiając zwięzłe i odchodzące od ręki ciasto. Ciasto rozwałkować dość cienko, złożyć na 4 warstwy, znowu rozwałkować, złożyć na 4 warstwy po raz kolejny i czynność tę powtórzyć jeszcze raz. Następnie tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować je na duży prostokąt o dłuższym boku długości około 35 cm i pokroić na 6 kwadratów, każdy z nich przekroić po przekątnej, aż w efekcie powstanie 12 trójkątów. Do każdego z nich włożyć dowolne nadzienie, konfiturę, dżem lub czekoladową masę, zwinąć w rogaliki, ułożyć na wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blasze i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie każdy z rogalików posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze około 220 stopni aż uzyskają ładny, złoty kolor.

Ciasto francuskie można również kupić już gotowe, zamrożone w sklepie. Przed przystąpieniem do pieczenia należy je dokładnie rozmrozić, dobrze rozwałkować i pokroić na duże prostokąty. Następnie każdy z nich kroimy po przekątnej, układamy na nich dowolne nadzienie i zwijamy rozpoczynając od strony szerszej do węższej. Tak przygotowane rogaliki należy ułożyć na posmarowaną masłem blachę i piec w temperaturze około 180 stopni przez 25 minut. Kiedy lekko przestygną można posypać je cukrem pudrem.

Podobne porady:


1
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.