Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Ciasta i Desery » Rogaliki francuskie, croissant, Jak zrobić francuskie rogaliki

A może croissants? Jak zrobić francuskie rogaliki?

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-10-22 11:38:20

wyświetleń: 16280

Słowa kluczowe

zobacz również

Croissanty to tradycyjne francuskie rogaliki śniadaniowe, najczęściej z marmoladą lub dżemem. Ich cechą charakterystyczną jest to, że są kruche z zewnątrz, bardzo puszyste w środku i jak przystało na francuskie rogaliki są bardzo aromatyczne, o lekko maślanym smaku. Sposobów na ich wykonanie jest bardzo dużo. Wybór polega głównie na tym, czy wykonująca je osoba jest cierpliwa, ambitna i ciasto na rogaliki chce zagnieść sama, czy też raczej mamy do czynienia z sytuacją awaryjną, kiedy rogaliki chcemy wykonać szybko i nie możemy poświecić im zbyt dużo czasu.

Pierwszy z przepisów na francuskie rogaliki pozwala na ich wykonanie samodzielnie, łącznie z ciastem. Do tego potrzebne jest:

Będzie potrzebne:

200 gram masła,
250 gram mąki,
szczypta soli,
półtorej łyżki octu,
5 łyżek zimnej wody,
1 jajko

Mąkę należy lekko posolić, wysypać ją na stolnicę i zrobić w jej środku niewielki dołek. Włożyć do niego pokrojone, utrzymane w temperaturze pokojowej masło. Wodą rozcieńczyć ocet i stopniowo dodawać do mąki wyrabiając zwięzłe i odchodzące od ręki ciasto. Ciasto rozwałkować dość cienko, złożyć na 4 warstwy, znowu rozwałkować, złożyć na 4 warstwy po raz kolejny i czynność tę powtórzyć jeszcze raz. Następnie tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować je na duży prostokąt o dłuższym boku długości około 35 cm i pokroić na 6 kwadratów, każdy z nich przekroić po przekątnej, aż w efekcie powstanie 12 trójkątów. Do każdego z nich włożyć dowolne nadzienie, konfiturę, dżem lub czekoladową masę, zwinąć w rogaliki, ułożyć na wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blasze i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie każdy z rogalików posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze około 220 stopni aż uzyskają ładny, złoty kolor.

Ciasto francuskie można również kupić już gotowe, zamrożone w sklepie. Przed przystąpieniem do pieczenia należy je dokładnie rozmrozić, dobrze rozwałkować i pokroić na duże prostokąty. Następnie każdy z nich kroimy po przekątnej, układamy na nich dowolne nadzienie i zwijamy rozpoczynając od strony szerszej do węższej. Tak przygotowane rogaliki należy ułożyć na posmarowaną masłem blachę i piec w temperaturze około 180 stopni przez 25 minut. Kiedy lekko przestygną można posypać je cukrem pudrem.


Jak zrobić masę kokosową do ciasta?
Jak zrobić babeczki cytrynowe?
Trochę inne ciasto drożdżowe? Zrób brioszki! Przepis!
Jak zrobić kokosanki?
Jak zrobić masę serową?
Wielkanocne wypieki - mazurek czekoladowy
1
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.