Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Dom i Ogród » Prowadzenie Domu » Klarowny rosół, Jak uzyskać klarowny rosół

Klarowny rosół to dla Ciebie problem? Specjalista radzi!

Informacje o poradzie

SabinaSabina

autor porady:
Sabina Sosnowska

spec. działu: Prowadzenie Domu

dodano: 2011-11-15 14:12:05

wyświetleń: 5051

Słowa kluczowe

zobacz również

Rosół to jedna z tradycyjnych polskich zup. Stanowi również bazę do sosów, zup-kremów i innych potraw. Mimo że jego przygotowanie nie jest pracochłonne i nie wymaga wielu składników, to może sprawić pewne trudności.

Aby uzyskać klarowny rosół o pięknym, złotym kolorze, musimy się stosować do pewnych zasad.

1. Należy pamiętać o tym, aby nie przykrywać garnka, w którym gotujemy rosół. Garnek powinien być cały czas odkryty. Pokrywkę możemy mieć jednak pod ręką, chociażby do zbierania szumowin.

2. Podczas gotowania trzeba systematycznie zbierać wszelkie szumowiny.

- Powstawanie szumowin jest normalnym zjawiskiem, pojawiają się one zawsze na powierzchni rosołu tuż po jego zagotowaniu. Należy przypominać o pewnych rzeczach, które wydają się takie oczywiste, ponieważ diabeł tkwi w szczególe..

3. Kiedy gotujemy rosół, musimy pamiętać o tym, aby nie osiągnął on nigdy temperatury wrzenia. Rosół powinno gotować się na małym ogniu, nawet do kilku godzin. Czas oczywiście zależy od wielkości garnka i ilości tego wywaru. Trzeba więc pilnować i kiedy woda z mięsem się zagotuje, szybko zmniejszyć płomień na mały.

- Gotowanie na małym ogniu jest bardzo ważne, jeśli chcemy uzyskać rosół klarowny i o pięknym kolorze. Gwałtowne gotowanie rosołu powoduje bowiem, iż staje się on mętny i wtedy już właściwie nie ma szans na jego uratowanie.

Uwaga:

Można jednak spróbować, stosując sztuczkę z białkiem. Na gotujący się rosół wylewamy surowe białko, czekamy, aż się zetnie, a potem za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy z rosołu. Białko można także wcześniej ubić na pianę i w takiej formie wlać do rosołu, doprowadzić do wrzenia i wyjąć z resztkami włoszczyzny.

Tak więc, jeśli zależy nam na ugotowaniu smacznego rosołu, to warto poświęcić czas na jego przypilnowanie. Efekt będzie tego wart.

Życzę powodzenia!


Jak segregować śmieci?
Jak usunąć plamy z farby? Radzi specjalista!
Znienawidziłaś jagody, bo zniszczyły Ci bluzkę? Usuń brzydką plamę!
Jak pozbyć się muszek owocówek?
Jak i co krochmalić? Specjalista radzi!
Buty z zamszu, ze skóry, sandały, szpilki - jak czyścić obuwie?
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.