Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Dom i Ogród » Prowadzenie Domu » Gotowanie kalafiora, Ile gotować kalafior - jak gotować kalafiora

Kalafior - jak go ugotować?

Informacje o poradzie

Kalafior to, obok brokuła, który jest jego pochodną, jedyny kwiat, który upowszechnił się w naszych kuchniach. Jadalne są poza nim np. kwiaty cukinii, jednak nie są popularne i bardzo trudno je dostać.

Kalafior jest smaczny, prosty w przygotowaniu, sycący i ogólnie dostępny. Smakuje dobrze sam, z bułką tartą i masłem, a także jako dodatek. Można podać go też w sosach – świetny jest w czosnkowym.

Przed podaniem trzeba oczywiście kalafiora ugotować. Nie jest to skomplikowane, kalafior gotuje się dosyć szybko i naprawdę trudno jest zepsuć jego smak. Jeste jedenak kilka tajemnic, o których nie wszyscy wiedzą, a które mogą być przydatne w gotowaniu kalafiora.

Po pierwsze – jest kilka szkół gotowania kalafiora – można go anjpierw rozdzielać na części, a można gotować w całości. Można wcale go nie gotować, tylko sparzyć wrzątkiem. Kiedy już jednak gotujemy, lepiej gotuje się w całości – wtedy gotuje się równo i około 10 minut. Trzeba sprawdzić widelcem czy jest już miękki, bo to zależy od wieku i wielkości kwiatu, no i od naszych własnych preferencji.
Aby kalafior zachwował swój biały kolor do wody, w której go będziemy gotować można dodać kilka kropel soku z cytryny. Tajemnicą naszych mam jest również to, że lepiej wody nie solić, przeciwnie – posłodzić (1 łyżeczka cukru starczy). Zdecydowanie lepiej jest go gotować różyczkami do góry niż do dołu – łodyga jest znacznie twardsza.

Można tez kalafiora ugotować na parze – wtedy gotuje się około 15 minut. Należy położyć go w durszlaku i postawić durszlak nad garnkiem z wrzątkiem (garnek oczywiście na gazie). Przykrywamy durszlak pokrywką i gotujemy. Ten sposób gotowania jest najlepszy – nie zabija żadnych witamin ani wartości mineralnych i jest polecany do gotowania wszystkich warzyw.


Poznaj tajemnicę gotowania brukselki! To nie takie proste!
S.O.S. dla przesolonej zupy - Jak ją uratować?
Przypalone mleko na kuchence... ? Wiemy jak temu zapobiec!
Nie wiesz jak to robić? Podpowiemy, jak przechowywać mięso!
Jak gotować bób?
Jak prać firanki?
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.