Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Dom i Ogród » Prowadzenie Domu » Gotowanie kalafiora, Ile gotować kalafior - jak gotować kalafiora

Kalafior - jak go ugotować?

Informacje o poradzie

Kalafior to, obok brokuła, który jest jego pochodną, jedyny kwiat, który upowszechnił się w naszych kuchniach. Jadalne są poza nim np. kwiaty cukinii, jednak nie są popularne i bardzo trudno je dostać.

Kalafior jest smaczny, prosty w przygotowaniu, sycący i ogólnie dostępny. Smakuje dobrze sam, z bułką tartą i masłem, a także jako dodatek. Można podać go też w sosach – świetny jest w czosnkowym.

Przed podaniem trzeba oczywiście kalafiora ugotować. Nie jest to skomplikowane, kalafior gotuje się dosyć szybko i naprawdę trudno jest zepsuć jego smak. Jeste jedenak kilka tajemnic, o których nie wszyscy wiedzą, a które mogą być przydatne w gotowaniu kalafiora.

Po pierwsze – jest kilka szkół gotowania kalafiora – można go anjpierw rozdzielać na części, a można gotować w całości. Można wcale go nie gotować, tylko sparzyć wrzątkiem. Kiedy już jednak gotujemy, lepiej gotuje się w całości – wtedy gotuje się równo i około 10 minut. Trzeba sprawdzić widelcem czy jest już miękki, bo to zależy od wieku i wielkości kwiatu, no i od naszych własnych preferencji.
Aby kalafior zachwował swój biały kolor do wody, w której go będziemy gotować można dodać kilka kropel soku z cytryny. Tajemnicą naszych mam jest również to, że lepiej wody nie solić, przeciwnie – posłodzić (1 łyżeczka cukru starczy). Zdecydowanie lepiej jest go gotować różyczkami do góry niż do dołu – łodyga jest znacznie twardsza.

Można tez kalafiora ugotować na parze – wtedy gotuje się około 15 minut. Należy położyć go w durszlaku i postawić durszlak nad garnkiem z wrzątkiem (garnek oczywiście na gazie). Przykrywamy durszlak pokrywką i gotujemy. Ten sposób gotowania jest najlepszy – nie zabija żadnych witamin ani wartości mineralnych i jest polecany do gotowania wszystkich warzyw.


Jak przygotować grzyby do przetworów?
Jak gotować brokuły?
Jak prać firanki?
Nie wiesz jak to robić? Podpowiemy, jak przechowywać mięso!
Jak gotować bób?
Przypalone mleko na kuchence... ? Wiemy jak temu zapobiec!
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.