Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Dom i Ogród » Prowadzenie Domu » Krochmalenie, Jak i co krochmalić

Jak i co krochmalić? Specjalista radzi!

Krochmal nie jest wynalazkiem XXI wieku, dziś raczej jest rzadko stosowany. Jednakże nasze babcie z krochmalenia uczyniły prawdziwą sztukę, więc może warto skorzystać z ich doświadczenia?

Krochmal najczęściej używany jest do serwetek i do bielizny. Warto krochmalić, gdyż materiał jest zakonserwowany, nie wchłania wilgoci ani kurzu, a wszelkie zabrudzenia są łatwiejsze do usunięcia.

Kilka sprawdzonych przepisów na krochmal znajdziesz TUTAJ!

1. Serwetki

Serwetki krochmalimy w krochmalu z mąki ziemniaczanej. Suche serwetki zanurzamy w ciepłym krochmalu, a potem mokre prasujemy bądź rozciągamy na formie albo na jakimś płótnie. Kiedy serwetki zostawiamy na formie czy płótnie, to najlepszym wyjściem jest uformowanie pożądanego kształtu i przyczepienie ich szpilkami. Dzięki temu wyschną i będą miały dokładnie taki kształt, jaki chcemy. Zasada jest taka, że jeśli chcemy mieć bardzo sztywne serwetki, to przygotowujemy bardzo gęsty krochmal. Jeśli nie, to krochmal robimy rzadszy, zmniejszając jego stężenie poprzez dolanie wody. Zwykle używa się łyżkę krochmalu na litr wody. Ale w zależności od tego, czy chcemy mieć krochmal sztywny czy nie, to zwiększamy bądź zmniejszamy ilość wody bądź dosypujemy więcej suchego krochmalu.

2. Bielizna

Do krochmalenia bielizny najlepszy będzie rzadki krochmal. Najwygodniej  używać krochmalu w rozpylaczu. Można do niego dodać ulubiony olejek zapachowy. Podczas prania bielizny spryskujemy ją krochmalem Bieliznę można także krochmalić poprzez zanurzanie jej w wystudzonym krochmalu. Potem trzeba taką bieliznę wydusić, odcisnąć z nadmiaru krochmalu, roztrzepać i wysuszyć.

3. Delikatne ubrania

Delikatne ubrania takie jak bluzki czy sukienki z tiulu czy szyfonu krochmalimy w mące ziemniaczanej (1 łyżeczka mąki na 1 litr wody).

4. Obrusy i pościel

Krochmal przygotowuje się z litra wody i łyżki maki ziemniaczanej. Należy je namoczyć, wycisnąć nadmiar wody, wysuszyć. Można też wyprasować, ale wtedy najlepiej zastąpić wodę mlekiem i jeszcze dodatkowo dosypać szczyptę soli. Materiał będzie miał ładny połysk, a stopa żelazka nie będzie przywierała.

5. Firany

Firany możemy krochmalić w krochmalu mieszanym (szklanka krochmalu z mąki ziemniaczanej + szklanka krochmalu ryżowego, po przestudzeniu + szklanka talku). Firany wymoczone w tym krochmalu i wysuszone zachowują świeżość przez dłuższy czas.

Podobne porady:


3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.