Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Dom i Ogród » Prowadzenie Domu » Płyta indukcyjna, Jak gotować na płycie indukcyjnej

Jak gotować na płycie indukcyjnej?

Informacje o poradzie

SabinaSabina

autor porady:
Sabina Sosnowska

spec. działu: Prowadzenie Domu

dodano: 2011-11-15 15:01:25

wyświetleń: 5195

Słowa kluczowe

zobacz również

Pierwsze płyty indukcyjne pojawiły się na rynku amerykańskim już w latach 70-tych XX wieku. Użytkownicy docenili ich zalety. Obecnie w Polsce można przebierać wśród ofert wielu producentów.

Płyta działa na zasadzie indukcji elektromagnetycznej, korzystając z cewki indukcyjnej. Nie będziemy się zagłębiać w skomplikowane szczegóły. Ważne jest, że płyta nagrzewa się dopiero wtedy, kiedy na jej powierzchni ustawi się odpowiedni garnek, a w innych przypadkach już nie.

Płyty ceramiczne są nieco droższe od kuchenek gazowych czy elektrycznych, ale zaoszczędzone dzięki nim pieniądze szybko się zwrócą. Płyta jest energooszczędna, wydajna oraz czyści się ja bez problemu, ponieważ rozlane potrawy do nie przywierają.

Płyta indukcyjna posiada jednak pewne wady, wśród których należy wymienić konieczność używania specjalnych naczyń, których cena też jest dość wysoka.

NIE WOLNO stosować naczyń ceramicznych, ze szkła, stali szlachetnej, aluminium, brązu, miedzi. Naczynia emaliowane są dozwolone, ale jedynie wtedy, kiedy ich wkład jest wykonany z metalu ferromagnetycznego.

NALEŻY stosować specjalne naczynia z metali ferromagnetycznych (przyciągających magnes). Garnki mogą być także z emaliowanego lanego żelaza, żelaza, stali lub nieemaliowanego lanego żelaza, stali nierdzewnej i aluminium, ale jedynie z oznaczeniem, że jest odpowiedni do zastosowania do kuchni tego typu.

Podczas gotowania ważny jest nie tylko rodzaj tworzywa, z którego jest zrobiony garnek, ale także rozmiar tego garnka. Kuchnia indukcyjna spełnia swoją rolę wtedy, kiedy stosuje się do niej garnki:

- o idealnie płaskim dnie,

- o średnicy dna w zakresie podawanym przez producenta,

- z dnem ferromagnetycznym.

Gotowanie sprawia przyjemność, między innymi dlatego, że nie musimy się martwić, że wychlapane jedzenie zaraz przyschnie, czy też tym, że się przypadkiem poparzymy. Ciepło wytwarzane jest tylko i wyłącznie w garnku, więc jeśli zdejmie się garnek z kuchenki, to płyta pozostaje chłodna. Jeśli pozostawimy przypadkiem jakiś przedmiot, np. łyżkę, to kuchenka i tak się nie włączy.

Uwaga:

Nie zaleca się stosowania tej kuchni osobom z rozrusznikiem serca, ponieważ to może zagrażać ich zdrowiu. W pobliżu kuchenki nie powinno się zostawiać kart kredytowych czy płatniczych, ponieważ mogą ulec rozmagnesowaniu.

Podobne porady:


0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.