Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Dom i Ogród » Prowadzenie Domu » Jak gotować bób, Gotowanie bobu – sposób

Jak gotować bób?

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-09-27 14:42:04

wyświetleń: 12861

Słowa kluczowe

zobacz również

patron porady:
www.kalejdoskopsmakow.pl

www.kalejdoskopsmakow.pl
Bób to warzywo, które najłatwiej kupić wyłącznie latem. Stanowi on doskonały dodatek do zup i sałatek. Jednak przez wielu traktowany jest również jako doskonały smakołyk do podjadania, tak jak słone paluszki czy winogrona. I słusznie. Ponieważ poza tym, że jest bardzo smaczny i sycący, jest również bogaty w tak potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu witaminy, białka, węglowodany, błonnik, minerały i składniki odżywcze, takie jak wapń, fosfor, magnez, karoten, witaminy z grupy B, PP, C oraz prowitaminy A.

Bób to warzywo, które najłatwiej kupić wyłącznie latem. Stanowi on doskonały dodatek do zup i sałatek. Jednak przez wielu traktowany jest również jako doskonały smakołyk do podjadania, tak jak słone paluszki czy winogrona. I słusznie. Ponieważ poza tym, że jest bardzo smaczny i sycący, jest również bogaty w tak potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu witaminy, białka, węglowodany, błonnik, minerały i składniki odżywcze, takie jak wapń, fosfor, magnez, karoten, witaminy z grupy B, PP, C oraz prowitaminy A.
jak gotować bóbFot. kalejdoskopsmakow.pl

Sposobów na spożywanie i przygotowywanie bobu jest bardzo dużo. Młode nasiona można zjadać surowe, beż żadnej obróbki, natomiast dojrzały bób wymaga już obgotowania w osolonej wodzie i wtedy też smakuje najlepiej. Gotowanie bobu to jednak proces, w  którym trzeba trzymać się kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim przed gotowaniem należy go dokładnie wymyć. Do wody, w której chcemy go ugotować należy dodać małą łyżeczkę cukru, a po chwili, kiedy woda zawrze dodać 2 łyżeczki soli, wtedy bób będzie smakował najlepiej. Ponadto jego smak można urozmaicić wrzucając do wody dwa ząbki czosnku. Gotując bób należy również pamiętać, że w zależności od tego, czy jest on młody czy starszy, czas jego gotowania bardzo się różni. Przykładowo młode nasiona bobu gotuje się tylko kwadrans.

Poniżej przedstawiamy najprostszy i bardzo smaczny sposób podania bobu. Do jego wykonania

Będzie potrzebne:

1 kg młodych nasion,
2 czubate łyżki masła,
1 łyżka bułki tartej,
łyżeczka soli.

Nasiona bobu należy przed gotowaniem bardzo dokładnie wymyć i okroić ich brzegi. Następnie włożyć do niedużego garnka, wrzucić do niego szczyptę soli, wlać do garnka wrzątek i gotować całość przez maksymalnie 10 minut. Po tym czasie nasiona odcedzić i posypać z wierzchu solą. Następnie na patelni uprażyć bez dodatku tłuszczu bułkę tartą, dodać do niej masło, wszystko lekko podsmażyć na małym ogniu, uważając, aby  się nie spaliła i tak przygotowaną zasmażką polać bób.


Jak czyścić garnki aluminiowe?
Poznaj tajemnicę gotowania brukselki! To nie takie proste!
Co zrobić, kiedy mięso się przypali?
Klarowny rosół to dla Ciebie problem? Specjalista radzi!
Zwarzona śmietana to nie problem - nasz specjalista radzi!
S.O.S. dla przesolonej zupy - Jak ją uratować?
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.