Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Dom i Ogród » Prowadzenie Domu » Zakalec, Co robić, żeby nie powstał zakalec

Co robić, żeby nie powstał zakalec?

Informacje o poradzie

SabinaSabina

autor porady:
Sabina Sosnowska

spec. działu: Prowadzenie Domu

dodano: 2011-12-08 09:59:44

wyświetleń: 11143

Słowa kluczowe

zobacz również

Czasami zdarza się, że w cieście powstaje zakalec. Przyczyn powstawania zakalca może być wiele, np. stare drożdże, złe jakościowo składniki, zła kolejność ich dodawania, zbyt zimne składniki, nieodpowiednie pieczenie, zmiana temperatury podczas pieczenia, nierówne nagrzewanie piekarnika, poruszenie ciasta, zbyt wczesne wyjęcie ciasta z piekarnika, itp.

Co więc zrobić, aby tego uniknąć? Jak piec, aby nie powstał zakalec? A co wtedy, kiedy już się pojawi?

Mówi się, iż zakalec nie pojawi się w prawidłowo przyrządzonym cieście. Czyli w jakim?

- Przede wszystkim wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego też należy je wyjąć z lodówki odpowiednio wcześnie.

- Należy sprawdzić datę przydatności wszystkich składników, które chcemy użyć. Data jest bardzo ważna, ale ważny jest również sposób przechowywania tych składników. Jeśli były  przechowywane niezgodnie z zasadami, to mogły stracić swoje właściwości. Np. nieodpowiednio przechowywany proszek do pieczenia traci soje właściwości spulchniające. Źle – w przypadku proszku oznacza, iż nie był on zamknięty w szczelnym pudełku albo był w wilgotnym miejscu.

- Mąka, która używamy do pieczenia, powinna być przesiana do miski, a nie wsypywana wprost z paczki.

- Nie można też długo mieszać składników, tylko do momentu ich dobrego połączenia się.

- Ciasto należy wstawiać do nagrzanego już wcześniej piekarnika, a nie do zimnego.

- Warto kupić specjalny termometr i mierzyć, czy temperatura w piekarniku jest na pewno taka, jaką ustawiliśmy. Często piekarniki, zwłaszcza na gaz albo te bardziej wysłużone, nie nagrzewają się już tak dobrze jak na początku. To również może być przyczyna powstawania zakalca.

- Nie można ciastem potrząsać, ani gwałtownie przestawiać. Kiedy się zruszy, to może powstać zakalec.

- Jeśli ciasto jest już w piekarniku, to przez pół godziny nie wolno otwierać drzwi.

- Po upieczeniu nie należy wystawiać ciasta od razu z piekarnika. Można też wyłączyć piekarnik 10 minut przed właściwym czasem upieczenia i tak jeszcze pozostawić ciasto.

Uwaga:

Jeśli już powstał zakalec, to trudno. Metodą prób i błędów dojdziemy do tego, co jest nie tak. A zakalec można wykorzystać do bajaderki: ciasto zwilżyć mocno w zaparzonym, mocnym kakao, dodać łyżkę powideł śliwkowych, skrapiać rumem i ugniatać do konsystencji jaka nam odpowiada. Uformować kulki nieco większe od orzechów włoskich. Można obtoczyć w wiórkach kokosowych. Smacznego.

Podobne porady:


5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.