Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Dom i Ogród » Ogród » Papryka – sadzenie, uprawa, Jak uprawiać paprykę?

Papryka - sadzenie i uprawa

Przywieziona do Hiszpanii przez Kolumba w 1493 roku papryka wzbudziła gigantyczną sensację. Pojawiła się nowa przyprawa, która, podobnie jak pieprz, ożywiała smak mdłych potraw. Nadano jej nazwę indiańskiego pieprzu, choć tak naprawdę te dwie rośliny nie mają ze sobą nic wspólnego.

Papryka, podobnie jak ziemniaki, bakłażan czy pomidor należy do rodziny psiankowatych. Owoce papryki osiągają rozmiary od 10 do nawet 100 cm. Warzywo to posiada silne, wzniesione i mocno rozgałęzione pędy. Liście są duże, błyszczące i ciemnozielone. Kwiaty są podobne do kwiatów ziemniaka. Z botanicznego punktu widzenia owoce papryki są jagodami. Dziko rosnące papryki wydają małe owoce, wydłużone i bardzo pikantne.

 

Uprawa paprykiŹródło: sxc.hu

Papryka posiada bardzo duże wymagania względem ciepła. Jest to bowiem roślina klimatu ciepłego. Dla prawidłowego wzrostu i rozwoju optymalna temperatura wynosi około 19-27 st. C w dzień oraz około 16-18 st. C w nocy.

Rośliny te są również bardzo wymagające względem gleby, której temperatura powinna być zbliżona do temperatury powietrza, jak również do warunków świetlnych, wodnych i glebowych. Gleba powinna być II klasy bonitacyjnej i posiadać bardzo dobre warunki powietrzne oraz wodne.

W Polsce uprawiamy paprykę jedynie z rozsady. Aby przygotować dobą rozsadę, potrzebujemy okresu ok. 7-8 tygodni. W uprawach gruntowych sadzimy paprykę na przełomie maja i czerwca.

 

 

Zasady uprawy papryki:

1. W marcu wysiewamy nasiona, najlepiej w szklarni lub ciepłym inspekcie (wymagania do temperatury są następujące: 20-25 st. C w dzień i ok. 15 st. C w nocy). Następnie, po upływie około 3 tygodni siewki pikujemy (rozstawa 10x10 cm). Kiedy roślinki osiągną już wysokość około 25 cm i są widoczne pąki kwiatowe, możemy przystąpić do wysadzania w gruncie.

2. Rośliny najlepiej posadzić w gruncie w okresie około 15 maja, zanim jednak to zrobimy, przez poprzedni tydzień lub dwa dobrze jest rozsadę hartować. Robimy to poprzez częste wietrzenie pomieszczenia tak w nocy, jak i w dzień. Przy sadzeniu pamiętajmy, aby zachować rozstawę 45x25 cm lub 30x50 cm.

3. Podłoże, w którym sadzimy powinno być przede wszystkim żyzne, z dużą zawartością próchnicy. Stanowisko, na którym będzie rosła papryka musi być bardzo dobrze nasłonecznione!

4. Regularnie należy stosować wieloskładnikowe nawozy organiczne, najlepiej takie do uprawy warzyw. Systematycznie również podlewamy, ale niezbyt obficie. Glebę należy również ściółkować, najlepiej za pomocą czarnej folii ogrodniczej, słomy, ewentualnie kory.

5. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej obfite plony, wówczas zawsze pod koniec lipca należy odciąć wierzchołki nad ostatnim zawiązanym owocem. 

 

Polecane odmiany
Papryka słodka:
- czerwona: „Hajduczek”, „Trapez”, „Oleńka”, „Kraska”, „Ożarowska”, „Kier”, „Promyk”, „Roberta F1”, „Calineczka”
- pomarańczowa: „Jantar”, „Kometa”, „Etiuda”
- żółta: „Marta” oraz „Podstolina” i „Telimena” (obie do uprawy wyłącznie w tunelach)
- fioletowa/czarna: „Nokturn”, „Oda”

Papryka ostra:
„Tajfun”, „Rokita”, „Cyklon”

Podobne porady:


4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.