Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Kalmary przepisy,

Kalmary – przepisy

Informacje o poradzie

AgnieszkaAgnieszka

autor porady:
Agnieszka Pietnoczka

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2011-06-14 15:45:38

wyświetleń: 7663

Słowa kluczowe

zobacz również

Kalmary należą do grupy produktów spożywczych zwanych owocami morza. Chociaż daleko nam od brzegów ciepłych mórz i sprzyjającego kalmarom klimatu, możemy kupić je sklepach w postaci mrożonej.

 

Przed zamarynowaniem, ugotowaniem lub usmażeniem należy je wtedy rozmrozić i pamiętać o jednej ważnej wskazówce: by nie stały się gumowe trzeba je gotować i smażyć bardzo krótko lub bardzo długo.

 

Będzie potrzebne:

750 - 800 g małych kalmarów
4 ząbki czosnku
sok i skórka starta z jednej limonki
oliwa
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
mała główka sałaty lodowej lub masłowej z dużą ilością chrupkich liści
3 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki lub kolendry

Kalmary rozciąć, rozłożyć wewnętrzną stroną do góry, pokroić na mniejsze części i naciąć płytko w ukośną kratkę. W misce wymieszać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, sól, sok i skórkę z limonki oraz 2-3 łyżki oliwy. Kalmary włożyć do marynaty na nie mniej niż na 3 godziny i schłodzić w lodówce. Następnie wyjąć je z marynaty, którą zachować, posmarować oliwą, posypać pieprzem i odrobiną soli, po czym ułożyć na grillu i opiekać z każdej strony na złoty kolor. Wyłożyć na liście sałaty, posypać natką, polać marynatą.

Inną, bardzo popularną propozycją potrawy z kalmarów, są kalmarowe krążki.

Będzie potrzebne:
70 dag oczyszczonych kalmarów
25 dag bułki tartej
2 jajka
sól
olej do smażenia

Kalmary pokroić w krążki, posolić. Jajka roztrzepać, bułkę wsypać do talerza, olej rozgrzać. Krążki kalmarów umoczyć w jajku, następnie oprószyć bułką tartą i smażyć na mocno rozgrzanym oleju ok 2-3 minut, aż nabierze złocistego koloru. Następnie wyjąć je z oleju i przenieść na papierowy ręcznik, by pozbyły się nadmiaru tłuszczu.

Tak przygotowane kalmary podawać z frytkami, sosem czosnkowym, majonezem i surówkami ze świeżych warzyw.

smażenie kalmarówFot. Agnieszka Pietnoczka


Domowe chipsy – przepis
Kotleciki rybne – przepis
Sos musztardowy – przepis
Szybki obiad – przepisy
Sos barbecue – przepis
Sos do spaghetti – przepis
5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.